Jewellery, News

Κοπή διαμαντιών: Ο παράγοντας wow!

GIA_Diamond-1.jpg

Ρωτήστε οποιονδήποτε, τι είναι σημαντικότερο σε ένα διαμάντι και θα σας πει ο “παράγοντας wow”! Θέλετε οι φίλοι σας και η οικογένεια σας να σταματήσουν και να θαυμάσουν το εντυπωσιακό διαμάντι που κοσμεί τα δάχτυλα σας. Τα καράτια, το χρώμα, η διαύγεια και φυσικά το κόστος, είναι αυτά που θα επηρεάσουν την επιλογή σας στην αγορά ενός διαμαντιού αλλά ίσως να μην καταλαβαίνετε πώς η κοπή του διαμαντιού σας -οι πλευρές και οι γωνίες του- θα επηρεάσουν τη συνολική εικόνα του “wow” παράγοντα.

ALEXANDRIDIS

Ένα καλό διαμάντι θα πρέπει να είναι και εκθαμβωτικό. Κάθε πλευρά του θα πρέπει να αντικατοπτρίζει τη δεξιότητα και τη φροντίδα του τεχνίτη. Όταν αλληλοεπιδρά με το φως, κάθε πλευρά και γωνία θα πρέπει να επηρεάζει την ποσότητα φωτός που φτάνει στο μάτι σας. Αυτό είναι που κάνει ένα διαμάντι ελκυστικό… ή μήπως όχι;

Για πολλούς ανθρώπους, η κοπή είναι το πιο σημαντικό από τα 4C -το σύστημα που χρησιμοποιεί η GIA, για να περιγράψει την ποιότητα ενός διαμαντιού-. Αυτοί οι τέσσερις παράγοντες ή αλλιώς τα 4C -color/χρώμα, clarity/διαύγεια, cut/κοπή και carat weight/καράτια- είναι ένα πρότυπο που δημιούργησε η GIA στις αρχές της δεκαετίας του ’50, για τα διαμάντια. Το GIA Cut Grading System, κυκλοφόρησε το 2005 και επικυρώθηκε από χιλιάδες πωλητές, κατασκευαστές αλλά και αγοραστές που έψαχναν πραγματικά διαμάντια.

Τα βασικά

Η διαύγεια ενός διαμαντιού ορίζεται από το D έως το Z ενώ οι κοπές του είναι πέντε, Excellent (EX), Very Good (VG), Good (G), Fair (F) και Poor (P). Ένα διαμάντι με κοπή Excellent είναι πολύ λαμπερό και έχει ισορροπημένες αντιθέσεις φωτός, ενώ ένα διαμάντι με κοπή Poor είναι πιο θαμπό και με έντονες αντιθέσεις στα φωτεινά/σκοτεινά του σημεία.

ALEXANDRIDISΟπτικοί όροι

Η ελκυστικότητα ενός διαμαντιού καθορίζεται από τη “ζωντάνια” όταν το μετακινείτε. Οι οπτικοί όροι περιλαμβάνουν τη φωτεινότητα, τη φωτιά και το μοτίβο. Η φωτεινότητα είναι το αποτέλεσμα όλων των εσωτερικών και εξωτερικών αντανακλάσεων του διαμαντιού στο λευκό, διάχυτο φως. Τα καλά διαμάντια είναι πιο φωτεινά από τα κατώτερης ποιότητας διαμάντια, ακόμη και αν έχουν ίδιο μέγεθος, χρώμα και διαύγεια. Σε γενικές γραμμές, όσο πιο φωτεινό είναι ένα διαμάντι, τόσο υψηλότερος θα είναι ο βαθμός του. Η φωτιά προκύπτει όταν το λευκό φως που διασχίζει το διαμάντι διασκορπίζεται με φασματικά χρώματα (του ουράνιου τόξου). Αναζητήστε κόκκινες, μπλε, κίτρινες ή και πορτοκαλί αποχρώσεις καθώς περιστρέφετε το διαμάντι στα δάχτυλα σας. Ο σπινθηρισμός είναι ένας συνδυασμός λάμψης και μοτίβου. Οι λάμψεις αναφέρονται στα σημεία φωτός που “αναβοσβήνουν” όταν το διαμάντι, εσείς ή η πηγή φωτός κινείται. Σε ένα καλό διαμάντι, οι αντανακλάσεις πρέπει να εμφανίζονται ομοιόμορφες και ισορροπημένες με το μέγεθος του. Το μοτίβο αναφέρεται στην αντίθεση των φωτεινών και σκοτεινών περιοχών που προκύπτουν από τις εσωτερικές και εξωτερικές αντανακλάσεις ενός διαμαντιού. Πρέπει να υπάρχει αρκετή αντίθεση μεταξύ των περιοχών για να δώσει στο μοτίβο ένα ευκρινές αποτέλεσμα, αλλά χωρίς σκοτεινές περιοχές που αποσπούν την προσοχή.

Αναλογίες

Όλα λειτουργούν αρμονικά μαζί. Δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη “φόρμουλα” ή σύνολο αναλογιών που οδηγούν στο τέλειο διαμάντι. Όλα τα χαρακτηριστικά συνεργάζονται μαζί για να δημιουργήσουν τη θεαματική πέτρα που βρίσκεται μπροστά σας. Υπάρχει ένα εύρος αναλογιών που εμπίπτουν σε κάθε βαθμό κοπής ενός διαμαντιού και που μπορεί να φαίνεται ελαφρώς διαφορετικό ανάλογα τα χαρακτηριστικά του. Για αυτόν τον λόγο, μια συγκεκριμένη πέτρα μπορεί να είναι πιο ελκυστική σε έναν πελάτη απ’ ότι σε κάποιον άλλον. Το σύστημα GIA δίνει μεγαλύτερη έμφαση στη συνολική εμφάνιση ενός διαμαντιού παρά στις μεμονωμένες αναλογίες του.

Κοπή

Οι σκοτεινές περιοχές στο κέντρο, κάτω από το τραπέζι ή γύρω από τη ζώνη θα μπορούσαν να σημαίνουν ότι υπήρξε κάποιος συμβιβασμός στην κοπή του. Αντιθέτως, φωτεινά και ομοιόμορφα μοτίβα σηματοδοτούν την προσοχή του τεχνίτη στην κοπή με λεπτομέρεια και ακρίβεια. Το σύστημα GIA υποβαθμίζει τα διαμάντια που φέρουν υπερβολικές ή δυσανάλογες διαστάσεις, όπως επίσης και τα διαμάντια που είναι ευάλωτα στη φθορά λόγω της εξαιρετικά λεπτής τους βάσης.

Ο γενικός κανόνας λέει πως τα χαρακτηριστικά του διαμαντιού που βλέπετε γραμμένα στην αναφορά του, θα πρέπει να επιβεβαιώνουν αυτό που βλέπει το μάτι σας. Βέβαια η ομορφιά είναι υποκειμενική οπότε φροντίστε να διαλέξετε το διαμάντι που θα κάνει εσάς να αισθάνεστε όμορφα.

 

ALEXANDRIDIS

 

[Πηγή: www.www.gia.edu]

GIA-Logo-1-300x225.jpg